Sezóna nachlazení udeřila, braňte se!

Období chřipek a nachlazení je tady. Infekce na vás číhá za každým rohem, ubránit se jí není žádná legrace. Ucpaný a odřený nos, bolestivé polykání, nechutenství, slabost, že sotva dokážete zvednout hrnek s čajem. Také vám z této představy běhá mráz po zádech? Žádné strachy, poradíme vám, jak se se zdravotními neduhy sychravého počasí spolehlivě vypořádat.

Co je nachlazení?

Někteří zaměňují nachlazení za chřipku, proto si pojďme nejprve ujasnit, co je co. Nachlazení je infekční virové onemocnění horních cest dýchacích způsobené oslabením imunitního systému. Nastupuje postupně a jeho symptomy se v průběhu mění. Chřipka naopak udeří náhle, přičemž symptomy se na sebe nabalují. Teplota může být při nachlazení lehce zvýšená, ale na rozdíl od chřipky se nad 38 °C vyšplhá jen velice zřídka.

Mezi hlavní doprovodné příznaky nachlazení patří pálení v krku, vodnatá rýma, kýchání a ucpaný nos. Může se objevit i chrapot a kašel. Nachlazení je doprovázeno únavou, malátností a mírnou bolestí hlavy, která se objevuje většinou v souvislosti s rýmou. Trvá 7 až 10 dní, během prvních tří dnů je vysoce nakažlivé. Pokud se po uplynutí této doby zdravotní stav nezlepší, existuje možnost, že se k němu přidala bakteriální infekce. V tom případě navštivte lékaře kvůli nasazení antibiotik. K přenosu nákazy dochází jak vzduchem, tak fyzickým kontaktem. Stačí se tedy chvíli nacházet v jedné místnosti s nemocným a je to.

Prevence, o tu tady běží

30795-2_upr.jpg

Ačkoliv podzimní a zimní počasí na vznik nachlazení nemá přímý vliv, vlhko a chlad už ano. Oslabují imunitu, a činí tak organismus náchylnější k nemocem. Proto byste měli imunitu preventivně posilovat a nedat infekci žádnou šanci. Strategie je prostá:

1. Buďte v teple

Nenechte se zmást rozvernými slunečními paprsky, které i v tuto dobu občas prosvitnou skrze zamračená oblaka. Vždy dbejte na to, abyste byli teple oblečení a neprochladli. Stejně tak si ale dávejte pozor na náhlé změny teplot, pokud přecházíte z interiéru ven. Místnosti bývají často přetopené a teplotní šok nevěstí pro tělo nic dobrého.

2. Často si myjte ruce

Nepochybujeme o důkladnosti vaší hygieny, v chřipkové sezóně na ni však myslete ještě intenzivněji. Stačí si po příchodu domů a před každým jídlem důkladně mýt ruce teplou vodou alespoň po dobu 20 vteřin. Pro všechny případy je dobré nosit u sebe dezinfekci rukou.

3. Spěte

Jestli něco imunitu trhá na kusy, pak nedostatek spánku. Pokud si nedopřejete aspoň 7 až 8 hodin spánku denně, začne organismus slábnout, hůř se tedy brání virům i bakteriím a na nemoci je úplně jako magnet.

4. Bojujte stravou

Jezte zdravě! Dopřávejte si obiloviny jako oves či ječmen, které obsahují beta-glukany, látky, jež posilují imunitu a napomáhají tělu v boji s infekcí. Dalším nepřítelem nákazy je látka allicin. Ta působí jako přírodní antibiotikum a naleznete ji v cibuli nebo v česneku. Med zase působí antisepticky i dezinfekčně. Ve vašem jídelníčku by měl mít své zastoupení také vitamín C v podobě čerstvých citrusů.

30796-3_upr.jpg

5. Vyzbrojte se doplňky stravy

Během rizikového období se rozhodně vybavte doplňky stravy, které posilují imunitu. Ideálně v podobě homeopatik a přípravků na přírodní bázi, které vás obrní bez nežádoucích vedlejších účinků.

Pokud se však dostanete do úzkých a virus si k vám přeci jen najde cestičku, nezbývá než zahájit protiútok. Jakým způsobem? Přečtěte si, jak bojovat proti nachlazení rychle a efektivně!

Sezóna nachlazení udeřila, braňte se! patří do témat
  • Vanesa 14.02.2018 14:07:47

    Moje rada zní zacít zavčas s homeopatiky a jsem v suchu :)

    • Re: Karolina 15.02.2018 13:22:40

      Jo a jaké doporučuješ?

      • Re: Re: Vanesa 16.02.2018 16:31:38

        Beru Lymphomyosot 2x denně a jsem v pohodě. Chřipka se mi vyhýbá.

        • Re: Re: Re: Karolina 21.02.2018 16:33:33

          jo a jak dlouho už to bereš?

          • Re: Re: Re: Re: Vanesa 27.02.2018 13:44:14

            Začla jsem koncem listopadu. Musím zaklepat, do dneška dobrý.

            • Re: Re: Re: Re: Re: Miluška 05.03.2018 15:24:44

              tomu nevěřím. Tohle nemůže být všelék.

    • Re: Mirek 20.02.2018 12:39:41

      Já si myslím, že chřipce jsou naký tinktury ukradený.

      • Re: Re: Pavla Nová 22.02.2018 16:43:44

        NO jasně, bacily jsou odolný! Já bych do toho nešla.

  • Terka Petraček 26.02.2018 10:43:11

    Obiloviny, cibule, česnek, med, citrusy. Já tohle jím celý rok a stejně jsem lehla. To jsou rady jak blázen teda :/

    • Re: Ludvik 01.03.2018 16:58:10

      Tyky nevim co maji porad s tema citrusama! Velké halo a stejně jsou vseci nemocni i tak.

  • Kamka 13.02.2018 10:58:37

    Bod 5 je fajn, ale to si vzpoměli btzo s homeopatikama. Ted to řádíjedna básen :(

  • Dana 12.02.2018 13:27:05

    Jo ty mytí ruk!!! To beru jako základ.

  • AnnaBella574 09.02.2018 09:56:14

    Týden ležím doma. Ta slabost je nehorázná. Dodržovala jsem asi 3 body z 5 a málo koukám :/


Nachlazení patří do témat

Adresář

Diskuze na téma Nachlazení

  • Dan 05.03.2018 11:03 Nachlazení

    Simo díky, už ten Stérimar mám doma a ted jsem bez rýmy, takže supr :) Raději ted budu stříkat…

  • Sima 26.02.2018 11:02 Nachlazení

    Ano Dane, a navíc vydrží až 3 roky, dle expedice, není nutné spotřebovat do půl roku jako u jiných…

  • Emka 26.02.2018 09:02 Nachlazení

    Ahojky, za mě teda musím říct, že mořská voda mi teda ani trochu nepomohla a už vůbec neulevila!…

  • Dan 23.02.2018 08:02 Nachlazení

    Aha, takže nějaká lepší mořská voda, jo? tak děkuji, dneska tam zajdu.

  • Sima 19.02.2018 09:02 Nachlazení

    ano 100 % mořská voda obohacená o měď s antibakteriálním účinkem ;) zeptej

Píšeme jinde
  • Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Vegetariánský tatarák krok za krokem

    Tatarák na křupavé topince nebo čerstvé bagetce, kdo by odolal? Pokud hledáte variantu, která se chuťově podobá té masové, zkuste tento recept. Tatarák z avokáda je pikantní, chuťově výrazný a zachutná i těm, kteří nad vegetariánskými pokrmy ohrnují nos.

  • Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Recept na švestkové čatní krok za krokem

    Čatní (chutney) je chuťově velmi výrazná omáčka pocházející z indické kuchyně, podává se k masu i zelenině. Základem je vždy ovoce a spousta koření. Tentokrát si ji připravíme ze švestek, jablek, pomerančové šťávy, skořice, chilli a zázvoru.



Zdravě.cz na Facebooku